Vrije velden in Exact Globe

Door de velden te configureren kunt u er voor zorgen dat een gebruiker kan kiezen uit een beperkt aantal voorgedefinieerde waarden. Waardoor er minder kans is op een foutieve invoer.

Via het menu [Systeem, Algemeen, Vrije velden] kunt u het onderhoud van de vrije velden benaderen. Daar heeft u d.m.v. de knop ’Configuratie’, de mogelijkheid om standaard en voorgedefinieerde waarden op te geven voor de vrije velden van onder andere projecten en relaties. Met de standaard waarden kunt u bij het aanmaken van nieuwe projecten, relaties (debiteuren en crediteuren), medewerkers valutasoorten, artikelen, activa, dagboeken, grootboekrekeningen, structuren, contactpersonen en magazijnlocaties een vrije veld laten voorvullen met deze waarde.Dit is wel afhankelijk van uw licentiesamenstelling! Met voorgedefinieerde waarden creëert u een lijst met mogelijke waarden die bij een vrije veld geselecteerd kunnen worden.

Definiëren van waarden.
Met de knop Configuratie kunt u de voorgedefinieerde waarden opgeven,dat zijn de waarden waaruit u kunt kiezen bij het vrije veld. Wanneer u reeds voorgedefinieerde waarden heeft opgeven voor dit vrije veld wordt dit aangegeven d.m.v. een vinkje. Wanneer u nog geen voorgedefinieerde waarden heeft opgegeven is deze knop leeg.

U kunt de voorgedefinieerde waarden toevoegen of bewerken door op deze knop te klikken. Er wordt dan een nieuw scherm geopend. U kunt in het onderstaande scherm zien dat de waarden gedefinieerd zijn, voor het veld ‘Abonnementsvorm’ op de relatiekaart.

U kunt in dit scherm tot aan 100 voorgedefinieerde waarden voor het vrije veld opgeven. Nadat u de waarden heeft ingevuld, klikt u op Bewaren. De waarden die u hier invult kunt u bij het onderhoud van de relaties d.m.v. het vergrootglas selecteren. In onderstaande afbeelding is dit weergegeven.

De mogelijkheid bij het invullen van een vrij veld is dat u kunt afwijken van de voorgedefinieerde waarde. Het is dus niet het geval dat u alleen maar één van de voorgedefinieerde waarden kunt gebruiken. Wanneer u een waarde invult die afwijkt van een voorgedefinieerde waarde, wordt deze niet als voorgedefinieerde waarde aangemaakt.

Bron:Exact Support Blog