Lean Supply Chain Management naar een hoger niveau tillen

Voordelen Lean Supply Chain Management

  • Voorraad verminderen, levertijd verkorten
  • Bij levering assembleren; voorkomt overbodig handelen en verminder je voorraad
  • Beter inkoopbeslissingen maken met forecasting
  • Magazijn met anderen delen
  • Processen deels aan fulfilmentbedrijven uitbesteden, een andere maatregel om lean supply chain management goed in te vullen
  • Inspanningen leiden tot betere marges

Dropshipment

Je hoeft hierbij niet in voorraad te investeren, maar het aanbieden van een groot assortiment is wel mogelijk. De bestelling van de klant komt bij jou, terwijl de order gelijk naar de leverancier gaat. De leverancier zorgt dat de order naar de klant gaat. Dit is zeker iets om met klanten te bespreken, vooral als het om nieuwe klanten gaat.

Alles verbinden

Nog slimmer lean supply chean realiseren, kan als je alles met elkaar verbind. Dat houdt in dat al je systemen gekoppeld worden; je logistieke, voorraad, financiële systeem en webshop, waardoor het mogelijk is om automatische informatie-uitwisseling te laten plaatsvinden. Koppel je ook met de systemen van je leveranciers dan dan kom je met lean supply chain op een hogere niveau. Je bespaart veel papierwerk en er worden veel fouten voorkomen door onduidelijkheid over beschikbare aantallen en orders.

Klanten realistische informatie geven

Je kunt richting je klanten realistische informatie geven als je systemen zijn gekoppeld. Dit komt je klanttevredenheid ten goede. Je kunt kosten beheersen door het gebruik van een geïntegreerd systeem. Wat goed is om te weten is dat je met een lean supply chain je klanten beter tegemoet kan komen aan hun wensen en eisen.

Weet wie je klanten zijn

Je kunt sneller en beter leveren met supply chain. Door het gebruik van een geïntegreerd systeem dat aangesloten is op de systemen van je leveranciers, kun je makkelijk nieuwe kansen ontdekken met analysetools. Je kunt nieuwe klanten gaan zoeken. Uit bestaande klanten kun je er meer business halen, door het in kaart brengen van hun koopgedrag en een goed passen vervolgaanbod te doen.

Nieuwe technologische aanpassingen

Een lean supply chain verbeteren door gebruik te maken van nieuwe technologische toepassingen. IoT (Internet of Things) geeft de efficiency een enorme boost. Met sensoren weet je of voorraad aangevuld moet worden. Wat dacht je van een machine die door kan geven dat een onderdeel toe is aan vervanging ivm slijtage of een onderhoudsbeurt nodig heeft, voordat er problemen ontstaan.

Voorbeeld:

De augmented reality bril Hololens kan door een virtuele projectie, het maken van een prototype overbodig maken. Zo heb je een realistisch beeld van een product en dat zonder veel tijd en kosten.

Dankzij de Hololens kun je bijvoorbeeld als kledingdistributeur het aantal retouren flink terugdringen. Het is namelijk mogelijk om kledingstukken virtueel te passen.

De Hololens kan door een fietsenmaker ingezet worden voor het samenstellen van een fiets. Onderdelen hoeven daardoor niet meer op voorraad te zijn.

Fouten worden steeds zeldzamer door inzet van machine learning/ Applicaties leren namelijk van voorgaande handelingen. 3D-printing hoe denk je daarover? Zo kun je het logistieke kanaal overslaan, een ontwerp wordt naar de klant gestuurd en vervolgens komen de producten daar uit de 3D printer.

Verre toekomst

3D printing, hololens, IoT, machine learning ? Is nu misschien nog niet aan de orde, maar deze nieuwe technologische toepassingen komen steeds dichterbij. Dit zijn allemaal middelen om je lean supply chain management naar een hoger platform te krijgen. Om een lean supply chain te realiseren is tot die tijd ketenintegratie de manier. Wat duidelijk is, is dat een lean supply chain management tot stand te brengen moeilijker lijkt dan het is.