Lean productie, 4 tips voor procesoptimalisatie

1. Lean: waarom zo belangrijk anno 2016?

Je hebt te maken met meer veeleisende klanten dan vroeger. Er is meer keus, waardoor er sneller wordt gewisseld van leverancier. Je moet als productiebedrijf mee met de koopgrage klant en ook snel kunnen switchen, je bent anders niet meer relevant. Wat hierbij helpt is een lean productieproces, dat vrij van handelingen is die niet aan de wensen van de klant bijdragen.

2. Hoe te beginnen met lean productie?

Het kan op een gemiddelde werkvloer rommelig zijn. Papieren en gereedschappen die rondslingeren kosten zoektijd. Dat is tijdsverspilling. Zorg dat alles op de juiste plek ligt, label het en zorg vervolgens dat iedereen weet waar alles te vinden is en het vervolgens na gebruik daar ook weer terugleggen. Sta stil bij je huidige werkprocessen.
Begin met het maken van een lijstje; welke zaken gaan goed? welke zaken kunnen beter?
Wanneer kan iets beter? Wanneer een bepaalde handeling veel moeite kost. Denk aan de loopafstand voor medewerkers. Of aan de werkorders die eerst geprint moeten worden voor door medewerkers gebruikt kunnen worden. Of de ongebruikte materialen die op voorraad liggen. Oftewel ga kritisch kijken naar je proces, als beginpunt voor leanproductie. Confronterend? Misschien, maar een begin voor verbetering.

3. Voldoet je software nog?

Als je verbeteringen hebt doorgevoerd, dan zou het verstandig zijn om je software goed te bekijken. Is deze nog toereikend? Ben je met je klanten online verbonden? Worden zaken dubbel ingevoerd? Gebruik je Excel veel? Kun je in je systeem direct alles vinden? Hebben medewerkers vanaf hun eigen werkplek toegang? Deze vragen hebben al vele productiebedrijven zichzelf gesteld.

4. Waarom software in de cloud?

Je hoeft geen inspanning te leveren voor beheer en onderhoud. En daarnaast zijn de kosten duidelijk, je betaald per maand een vast bedrag. Cloud software is makkelijk aan andere software te koppelen, ook aan CAD/CAM-oplossingen tegenwoordig.
Cloud software veroudert niet, de leverancier voert namelijk doorlopend vernieuwingen door. Zelf nieuwe versies doorvoeren is niet alleen tijdrovend, maar ook complex en duur en ver van lean werken. Ook praktisch: je kunt online samenwerken met je boekhouder met cloud software. Hij hoeft dus niet altijd met vragen langs te komen.
Dichterbij lean werken kom je door de eerste 3 aandachtspunten toe te passen. Met cloud software ondersteun je lean werken. Je zult ondervinden dat er een stijging van je klanttevredenheid komt doordat je efficiënter werkt, op tijd leveren kunt en fouten weet te vermijden.

Bron: Exact